Miten treenaamiseni toiselle maratonille eroaa siitä, miten treenasin ensimmäiselle maratonille?


Viime syksynä 2020 juoksin elämäni ensimmäisen maratonin. Takana oli useita puolikkaita ja maraton oli ollut haaveissa jo pitkään. Keväällä 2020 päätin, että aloitan omatoimisesti harjoittelemaan kohti maratonia. Luin paljon kokemuksia ja treenivinkkejä netistä miten maratoniin kannattaisi valmistautua ja näiden perusteella aloin treenaamaan. 

Ensimmäiseen maratoniin treenasin maaliskuusta syyskuuhun ja tein joka viikko vähintään yhden pitkiksen ja yhden vauhtikestävyyslenkin. Lisäksi kävin kuntosalilla tekemässä lihaskuntotreeniä 2-3 kertaa viikossa sekä ulkoilin koirani kanssa joka päivä vähintään tunnin. En halunnut ottaa juoksemisesta stressiä ja välillä mentiin aika fiiliksen mukaan lenkkien suhteen. 

Jälkikäteen voin todeta, että omassa ”harjoitusohjelmassani” oli liikaa kuntosalia ja liian vähän juostuja kilometrejä. Harjoitusohjelman olisi pitänyt keskittyä vielä intensiivisemmin juoksuun. Pohjalla olisi ollut hyvä myös olla vielä enemmän kilometrejä ennen ensimmäistä maratonia, jotta jalat olisivat tottuneet paremmin pitkäkestoiseen suoritukseen.

Toukokuussa olisi edessä toinen maratonini. Aloitin tammikuussa 2021 HCRD.fi sivuilta ilmaisen maratonohjelman, jota olen pyrkinyt noudattamaan. Ajatuksena, että tänä vuonna haluan parantaa maratonaikaani. Harjoitusohjelmaan kuuluu kolme eri tyyppistä juoksua viikkoon, mikä tuntuu omaan arkeen sopivalta juoksumäärältä. Lisäksi teen lihaskuntotreeniä pari kertaa viikossa. 

Harjoituslenkit ovat kaikki ilmoitettu minuutteina, josta tykkään (esim. 90min juoksu taso 1-2). Tasot on saanut itse miettiä oman aikatavoitteen mukaan ja siihen on hyvät ohjeet HCRD.fi sivuilla. Oma tavoiteaikani maratonille on 4h30min. Treenit ovat vaihtelevia; vetotreenejä, kiihtyviä lenkkejä ja yksi pidempi pitkis viikkoon. 

Talvella juokseminen on tuttua minulle, mutta tavoitteellinen juokseminen ei. Aikaisempina vuosina olen juossut fiiliksen mukaan talvikaudella ja aloittanut vasta tavoitteellisemman juoksemisen keväällä. Aiemmat juoksutapahtumani ovat painottuneet loppukesään, joten kevät on ollut riittävä aika aloittaa tavoitteellisempi juokseminen.

Harjoitusohjelman noudattaminen on vaatinut välillä soveltamista, jos pakkasta on ollut enemmän. Olen korvannut osan treeneistä hiihdolla ja juoksemaan olen lähtenyt joko matolle tai sitten ulos - harjoitusohjelman voimalla. Ilman ”kurinalaista” ohjelmaa, olisin varmasti fiilistellyt juoksun suhteen kevääseen saakka.

Kevät 2021 kuitenkin lähenee ja sitä myöden toukokuun Helsinki City Maraton (*osallistuminen tapahtumaan saatu). Uskon, että olen toukokuussa valmis toiselle maratonille. En ota kuitenkaan paineita kevään juoksutapahtumasta, katsotaan millaisella ajalla juoksen maaliin. Haluan pitää juoksemisen rentona ja mukavana harrastuksena. Ei suorittamista vaan juoksuterapiaa! 💫

-Iiris

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Annikan "kisaraportti": 2.10.2021 Helsinki City Running Day - puolimaraton

30 faktaa - Annika